IFmedia

Bloomberg: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Tue 26 May 2015 13:08 57

Τα μέλη της κυβέρνησης, αναλυτές αλλά και μη ειδικοί λένε ένα πράγμα με βεβαιότητα: αν δεν υπάρξει συμφωνία και δεν εκταμιευτούν χρήματα προς την Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ στις 5 του Ιουνίου. Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν τελικά η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ.

Η απάντηση έρχεται μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων που παραθέτει το πρακτορείο σε δημοσίευμα του. 

Πότε είναι οι επόμενες πληρωμές προς το ΔΝΤ;

Η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 20 δισ. ευρώ τα επόμενα εννέα έτη, για τα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει. Τέσσερις πληρωμές, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ οφείλονται τον επόμενο μήνα, ξεκινώντας με μια πληρωμή 308 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου. Άλλα 347 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στις 12 Ιουνίου, 578 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και 347 εκατ. ευρώ στις 19η Ιουνίου.

Γιατί υπάρχει ανησυχία;

Η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και βασίζεται σε δάνεια διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους που συνδέονται με αυτά τα δάνεια. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις εξωτερικές πληρωμές μέσω ενός συνδυασμού μέτρων, όπως η καθυστέρηση οφειλών σε προμηθευτές και πωλητές, φορολογικά κίνητρα για το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, κατάσχεση ταμειακών αποθεμάτων των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κ.α.

Η κυβέρνηση πλέον καλείται να λάβει μία πολιτική απόφαση: Θα εξαντλήσει τα αποθέματά της για τις πληρωμές του ΔΝΤ ή θα επιλέξει την χρεοκοπία εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές;

Τι λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι για την πληρωμή;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές υποχρεώσεις για όσο χρονικό διάστημα μπορεί. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει εάν τα κρατικά ταμεία έχουν αρκετά μετρητά για τις πληρωμές του Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή των συντάξεων και των μισθών. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νίκος Βούτσης, ο οποίος δεν έχει την οικονομική εξουσία λήψης αποφάσεων, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο, χωρίς συμφωνία. Η Ελλάδα έχει φλερτάρει και στο παρελθόν με την ιδέα να μην πληρώσει το ΔΝΤ

Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει;

Ένα άτομο με άμεση γνώση της θέσης ρευστότητας της χώρας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αρκετά μετρητά, τουλάχιστον για την πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει, ενδεχομένως μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, αν εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα.

Μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει την αναβολή της πληρωμής του ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνειά , ούτε αποδέχεται «κούρεμα». Ωστόσο, μια χώρα μπορεί να ζητήσει άδεια για να προχωρήσει σε μία ομαδοποίηση των υποχρεώσεών της προς το Ταμείο όταν αυτές είναι πολλές σε διάστημα ενός μηνός. Αυτή η ομαδοποίηση έχει ως στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία στην επεξεργασία των πληρωμών και υπάρχουν προηγούμενα χωρών που χρησιμοποίησαν αυτήν την επιλογή. Στην περίπτωση αυτή Ελλάδα, θα «αγοράσει» χρόνο μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Τι θα συμβεί αν «χαθεί» η πληρωμή του ΔΝΤ;

Η αποτυχία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα επίσημα δάνεια δεν προκαλεί αυτόματα μια υποβάθμιση στην κατηγορία «default». Η πιο άμεση επίπτωση μετά από μια χαμένη πληρωμή θα γίνει αισθητή στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες με «αιμορραγία» καταθέσεων βασίζονται στον ELA. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει ή να διακόψει την πρόσβαση σε αυτή την σανίδα σωτηρίας.

Ποια είναι η συνέχεια;

Οι ελληνικές τράπεζες δεν στηρίζονται σε κρατικές εγγυήσεις μόνο για ρευστότητα. Ένα μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων τους αποτελείται επίσης από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του κράτους. Η ρυθμιστική αρχή που εδρεύει στη Φρανκφούρτη θα μπορούσε επίσης να συμπεράνει ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι πλέον αποδεκτές. Εν ολίγοις, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, των οποίων ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, εξαρτάται άμεσα από τη φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου. Και ο φορέας που θα κρίνει αυτή τη φερεγγυότητα είναι η ΕΚΤ και ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της στη Φρανκφούρτη.

Η επιβολή τραπεζικής αργίας και ορίου για τον ELA, μετά από τη μη καταβολή μίας δόσης στο ΔΝΤ, μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση ένα σύντομο χρονικό περιθώριο για να εξασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και θα θέσουν τη χώρα στην πορεία για την έξοδο από την ευρωζώνη.

Τι θα κάνει το ΔΝΤ;

Με την αποτυχία καταβολής μίας δόσης, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Δύο εβδομάδες μετά την αρχική ημερομηνία πληρωμής και την αποστολή ενός μηνύματος από την Ουάσιγκτον που προτρέπει σε άμεση πληρωμή, το ταμείο θα στείλει άλλο ένα μήνυμα τονίζοντας τη «σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων» που θα προτρέπει ξανά σε άμεση διευθέτηση. Δύο εβδομάδες μετά από αυτό, η διευθύνων σύμβουλος θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο ότι μία υποχρέωση είναι εκπρόθεσμη. Για την Ελλάδα, τότε θα ξεκινήσουν οι σοβαρές συνέπειες, που είναι γνωστές ως cross-default και cross-acceleration.

Τι είναι cross-default;

Η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ, δίνει τη δυνατότητα σε άλλους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, να απαιτήσουν την άμεση εξόφληση του συνόλου των δανείων μια διαδικασία γνωστή ως επιτάχυνση.


Ροή Ειδήσεων
Απίστευτο συμβάν σε πτήση προς Ρόδο! Επιβάτης ματαίωσε την απογείωση διαπιστώνοντας…βλάβη
3599 Mon 04 May 2015 21:19
Σοβαρό τροχαίο σε κόμβο «καρμανιόλα» της Ρόδου-Λίνδου.
2414 Wed 06 May 2015 09:58
Ρόδος: Πεζός χτυπήθηκε από μπαγκαζιέρα λεωφορείου που άνοιξε εν κινήσει. Τραυματίστηκε σοβαρά
1963 Thu 07 May 2015 20:44
Ρόδος: Σοκαριστικό περιστατικό: Την πήγε σπίτι του για να γνωρίσει τους γονείς του και..
1653 Fri 15 May 2015 11:40
Αυτό το ζευγάρι Γερμανών είναι οι ευεργέτες της Ελλάδας – Δείτε τι παρήγγειλαν σε ταβέρνα που ακόμα παραμιλάνε όλοι
1503 Tue 19 May 2015 14:23
Ρόδος: Τραυματίστηκε σε τροχαίο 22χρονος δικυκλιστής
1457 Mon 25 May 2015 19:38
Άρχισε η ΚΟΛΑΣΗ του! Έτσι πέρασε την πρώτη νύχτα στη ΦΥΛΑΚΗ ο 27χρονος παιδοκτόνος...
1423 Thu 07 May 2015 12:11
Εστιατόριο Νisos - Το στολίδι της Ρόδου και η πιο ζωντανή διαφήμιση της γαστρονομίας και του πολιτισμού ενός λαού.
1298 Sun 17 May 2015 11:49