IFmedia

Έχασε 15 δισ. δολάρια σε μία ώρα!

Thu 21 May 2015 12:14 89

Ο Li Hejun περνάει μία ομολογουμένως δύσκολη εβδομάδα.

Ο Li Hejun είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και πρόεδρος της Hanergy, εταιρείας ηλιακών πάνελ, εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο Li Hejun είδε την περιουσία και την εταιρεία του να πλήττονται -ίσως ανεπανόρθωτα- την Τετάρτη όταν οι μετοχές της εταιρείας έκαναν «βουτιά» 47% κατά τη διάρκεια μίας ώρας συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Μετά από αυτό, η αξία αγοράς της εταιρείας μειώθηκε κατά 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια και η περιουσία του κατά 15 δισεκατομμύρια.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής πάγωσε στις 10:40 π.μ. (τοπική ώρα) «εν αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων που περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες», σύμφωνα με τον Li Hejun, ο οποίος κατέχει ποσοστό πάνω από 80% στη Hanergy. Ο Li Hejun δεν εμφανίστηκε στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ξεκίνησε την ώρα που οι μετοχές βυθίζονταν. Αντ ‘αυτού, βρισκόταν στα εγκαίνια της έκθεσης καθαρής ενέργειας που διοργανώνει η Hanergy στο Πεκίνο.

Μία ημέρα μετά, η εταιρεία εξακολουθεί να μην έχει ακόμη ανακοινώσει τίποτα. Επενδυτές, αναλυτές και ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν εδώ και μήνες να εξετάσουν την ταχύτατη άνοδο τω μετοχών της Hanergy και το πώς η εταιρεία κατάφερε να γυρίσει στην κερδοφορία, παρά τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν τη «βουτιά» της Τετάρτης, οι μετοχές της Hanergy είχαν καταγράψει άνοδο 625% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε τον Απρίλιο τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Li Hejun έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος, αφήνοντας πίσω του τον ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma.


Ροή Ειδήσεων