IFmedia

Τσίπρας: Η τρόικα και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν

Σαβ 28 Φεβ 2015 16:01 91

Ότι τα Μνημόνια είναι παρελθόν επισήμανε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι δεν συνοδεύονται από τη δανειακή σύμβαση. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες για την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους και έκανε λόγο για "παγίδα" που του είχαν στήσει οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση. 

"Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης... Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει" δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ταρακούνημα πολλών στον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές και απλά εφαρμόζει μνημόνια.

Ο λαός αισθάνεται να κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Η ανθρωπιστική κρίση μπήκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κερδίσαμε συμμάχους σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο να απαλλαγούμε από τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις.

Είπαμε πολλά αλλεπάλληλα "όχι" , παρά τις συχνά αφόρητες πιέσεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι "η τρόικα και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν". 

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ότι η κυβέρνηση -και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- υπαναχώρησε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει μια "αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας".

"Αυτό είναι εκατό φορές πιο απαραίτητο σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικά πρωτοφανή πρόκληση: Να προωθήσει την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, από θέσεις όχι διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης, αλλά από θέση κυβερνητικής ευθύνης" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μέσα στον τελευταίο μήνα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, πολλά άλλαξαν από εκείνα που για χρόνια θεωρούνταν αναλοίωτα και αμετακίνητα.

"Είπαμε όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα 'όχι' μέσα σε λίγες ημέρες παρά τις πιέσεις που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρητες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού» φέρνοντας τη χώρα μπροστά σε νέες δυνατότητες, όπως είπε.

"Η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι πλέον μόνο επιθυμία και λαχτάρα", είπε και επανέλαβε ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά μας, η μάχη θα δίνεται μέρα με τη μέρα, όπως είχε αναφέρει και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ότι η τρόικα "βαφτίστηκε" θεσμοί ο πρωθυπουργός ανέφερε:

"Η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά. Και τον τελείωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση. Είναι επίσης σαφές: Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια. Αλλά και ουσιαστικά, με την έννοια ότι τα παράλογα μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύον πια τη νέα συμφωνία μας". 


Ροή Ειδήσεων