IFmedia

Σουλτς: Εξεπλάγην με αυτά που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα

Πεμ 29 Ιαν 2015 22:12 203

Αποκλειστική δήλωση  στο protothema.gr: «Επρόκειτο για μια δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα συζήτηση»

Προβληματισμένος αλλά ταυτόχρονα και με θετική διάθεση εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε με δηλώσεις του στο protothema.gr ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς.

Στην ερώτησή μας κατά πόσο θεωρεί «επιτυχημένη» τη σημερινή του επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σούλτς απάντησε «δεν γνωρίζω κατά πόσο το... επιτυχημένη είναι η σωστή λέξη», για να συνεχίσει πως «επρόκειτο για μια δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα συζήτηση».

Όπως στη συνέχεια υποστήριξε «Εξεπλάγην (I was surprised) από κάποιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα».

Σε κάθε περίπτωση εκπρόσωποι γύρω από τον κ. Σουλτς αναφέρθηκαν στις θετικές προθέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και στον ρεαλισμό που τον διέπει. «Το πρόβλημα όμως είναι, πως δυστυχώς ο χρόνος είναι πάρα πολύ πιεστικός», ανέφεραν στο protothema.gr οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους σημείο μεγάλης τριβής αποτέλεσε η ελληνική στάση στο θέμα επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία αλλά και η συνολική προσπάθεια διαπραγμάτευσης «κλεισμένων θεμάτων για την Ευρώπη» από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα ο κ. Σουλτς τονίζει την ανάγκη να υπάρξει προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης από την ελληνική πλέον πλευρά που προς το παρόν εμφανίζεται εν μέρη αδιάλλακτη.

Σουλτς στο Σκάι: Δεν βρίσκω εναλλακτική λύση το Grexit - Δεν συζητάμε κούρεμα τώρα

Δεν πιστεύω ότι επειδή κέρδισε το 35% των Ελλήνων ψηφοφόρων ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

«Οι Έλληνες έχουν υποστεί θυσίες, έχουν επιτύχει πλεόνασμα, πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στη χώρα, πρέπει να προσφέρουμε εργασία στους νέους» επεσήμανε και τόνισε: «Δεν υπάρχει Grexit, αυτό που υπάρχει είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν συζητήσει αυτό με εμάς ο Αλέξης Τσίπρας θα πάνε όλα καλά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κύριος Σουλτς δήλωσε: «Δεν πρέπει να συζητάμε για κούρεμα του χρέους, έχουμε πρόγραμμα, αναζητούμε λύση για το τι θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα, τι θα κάνουμε με το μνημόνιο, με την τρόικα... Ο κύριος Τσίπρας πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη φοροδιαφυγή, για να τις συζητήσουμε στην ΕΕ».

Όσον αφορά στο αν θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνσης από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κύριος Σουλτς είπε: «Αυτό θα εξαρτηθεί - είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό, καθώς για παράδειγμα υπάρχουν χώρες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από την Ελλάδα, και οι οποίες ενδεχομένως θα πουν γιατί να δώσουμε χρήματα στους Έλληνες για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να μην τα δώσετε σ' εμάς»... «Δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα», ξεκαθάρισε. 

Ο κύριος Σουλτς τόνισε επανειλημμένως ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τις προτάσεις του κ. Τσίπρα. 

Παράλληλα σημείωσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό διαφώνησε μαζί του σε πολλά σημεία και υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρει συμβιβασμό με την ευρωζώνη σύντομα καθώς πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα. 

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι στη νομισματική ένωση τα κράτη έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες κάτι που ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Βερολίνο, τονίζοντας ότι για κανέναν δεν υπάρχει απόλυτη εθνική κυριαρχία. «Αρα κανείς δεν μπορεί να ακολουθεί το δικό του δρόμο». Διευκρίνισε πάντως πως σε ό,τι έχει σχέση με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την φοροδιαφυγή η κυβέρνηση «έχει την βοήθειά μας».


Ροή Ειδήσεων