IFmedia

Πώς θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ

Wed 04 Mar 2015 16:15 107

Τον τρόπο με τον οποίοι θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επαναφορά θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις «μία μέσα στο 2015, με καταληκτική ημερομηνία για τα 751 ευρώ είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016».

Όπως ανέφερε μάλιστα, εντός Μαρτίου θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. 

Σε ό,τι αφορά το πεδίο των συλλογικών συμβάσεων, διευκρίνισε ότι «από τη στιγμή που υπογραφεί μία κλαδική συλλογική σύμβαση, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει. Είναι ισχυρότερη από την ατομική και θα είναι υποχρεωτικό από το νόμο».

Σχετικά με τη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας είπε πώς έχουν αρχίσει και γίνονται κινήσεις για την ενίσχυσή της, καθώς θα αποτελέσει «αιχμή του δόρατος για την πάταξη της αδήλωτης και μαύρης εργασίας».

Αναφορικά με το θεσμό της Διαιτησίας, επεσήμανε ότι «όταν δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στη Διαιτησία».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν υπάρξει κύμα απολύσεων μετά τη νομιμοποίηση των συλλογικών συμβάσεων, απάντησε ότι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες έχουν εξάγει το συμπέρασμα ότι «η μείωση των μισθών έβλαψε τους πάντες».

«Οι εταίροι συμφώνησαν να μπουν αυτά τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε ότι «δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «και μείωση των μισθών είχαμε και αποδιάρθρωση των εργασιακών είχαμε, αλλά δεν αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη στην αγορά, έχει αποδειχθεί αυτό».

Η ανεργία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αποτελεί «το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης» σημείωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι για να ανακόψουμε το κύμα ανεργίας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας» τονίζοντας ότι «αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εταίρους μας».


Ροή Ειδήσεων