IFmedia

Ποιες είναι οι πιο… άσχημες πρωτεύουσες;

Πεμ 15 Ιαν 2015 12:10 796

Μπορεί η ομορφιά να είναι υποκειμενική, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που όταν τη θέση του πράσινου παίρνει το γκρίζο, που όταν η αρχιτεκτονική δεν έχει να επιδείξει κάτι το σπουδαίο και που όταν επικρατεί τσιμέντο, χάος και βρομιά, αντί για γραφικές περιοχές και δρόμους, τότε η πόλη απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί… κύκνος.

Στις παρακάτω πόλεις υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα μπορούσε κάποιος να βρει ενδιαφέροντα ή διαφορετικά, όπως π.χ. τα σοβιετικά κτίρια, δύσκολα, όμως θα τις κατέτασσε στη λίστα με τις πιο όμορφες πόλεις που έχει ταξιδέψει.

Σόφια, Βουλγαρία

Η πρωτεύουσα της γειτονικής Βουλγαρίας φαίνεται να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη μαγευτική Βουδαπέστη ή την παραμυθένια Πράγα. Παρ’ όλο που οι ρίζες της φτάνουν στα αρχαία χρόνια, η αρχιτεκτονική της δεν εντυπωσιάζει και το κέντρο της είναι χαοτικό και βρόμικο. Οι ιστορικές εκκλησίες και τα μουσεία φυσικά και δεν λείπουν από την πόλη, σε συνδυασμό, όμως, με τα τσιμεντένια σοβιετικά κτίρια, η εντύπωση που αφήνει η Σόφια είναι κάπως φτωχή.

WWW.WIKIPEDIA.COM

Ουλάν Μπατόρ, Μογγολία

Παρ’ όλο που οι περισσότερες ασιατικές πρωτεύουσες έχουν τη δική τους ανατολίτικη ατμόσφαιρα που μαγεύει τους ταξιδιώτες της Δύσης, το Ουλάν Μπατόρ μάλλον απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί… εξωτικό. «Πνιγμένο» στη σοβιετική αρχιτεκτονική, φαντάζει γκρι, μονότονο και μελαγχολικό, με κτίρια των 4, 5 και 9 ορόφων να καλύπτουν ολόκληρη την πόλη. Σήμερα, η πρωτεύουσα αποτελεί ένα περίεργο μείγμα μογγολικής αρχαίας αρχιτεκτονικής και σοβιετικού σχεδιασμού, με λίγες μοντέρνες κατασκευές και ελάχιστες παραδοσιακές μογγολικές σκηνές στα προάστια.

Ουάσινγκτον D.C., Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Από άποψη αρχιτεκτονικής, η πρωτεύουσα των Η.Π.Α. μάλλον είναι αρκετά… βαρετή. Δεν έχει ζωντάνια και ρυθμό, είναι γεμάτη ομοσπονδιακά κτίρια και της λείπει η κομψότητα της Βιέννης, το πάθος του Παρισιού, η τρέλα του Βερολίνου… Ευτυχώς, οι περιοχές πράσινου και τα πάρκα της βελτιώνουν κατά πολύ την εικόνα της, αν όμως κάποιος αγαπάει πραγματικά τη φύση και θέλει να δει ξεχωριστά πάρκα, η Ουάσινγκτον δεν έχει κάτι ξεχωριστό να του προσφέρει.

Καράκας, Βενεζουέλα

Η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας απέχει πολύ από την ευχάριστη πόλη που έχουν όλοι στο μυαλό τους όταν οργανώνουν ένα ταξίδι. Στην πραγματικότητα, το Καράκας έχει δύο πρόσωπα: από τη μία έχει τις πιο ασφαλείς περιοχές του και τα μέρη που συστήνονται από τους τουριστικούς οδηγούς, με μεγάλα εμπορικά κέντρα, μουσεία, εστιατόρια κ.ο.κ. και από την άλλη έχει την πιο σκοτεινή του πλευρά, με τις παραγκουπόλεις και μέρη όπου η εγκληματικότητα ανθεί. Συν τοις άλλοις, η αρχιτεκτονική του δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει.

Πόλη της Γουατεμάλας, Γουατεμάλα

Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής και θεωρείται πολιτιστικός πυρήνας. Από φυσική ομορφιά, παρ’ όλ’ αυτά, δεν έχει και πολλά να προσφέρει. Θεωρείται μια πόλη επικίνδυνη και βρόμικη, ενώ από άποψη αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και ασφάλειας –μόνο το 2008 σημειώθηκαν 40 δολοφονίες την εβδομάδα- δεν τα πάει και πολύ καλά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία προσθέτοντας και το συνωστισμό στα αρνητικά της, ενώ δεν της λείπουν και οι φυσικές καταστροφές, από σεισμοί μέχρι κατολισθήσεις λάσπης κ.ά.

Καμπέρα, Αυστραλία

Αν τη συγκρίνουμε με το «ζωντανό» Σίδνεϊ και  την «καλύτερη πόλη του κόσμου» Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της Αυστραλίας μένει αρκετά πίσω. Τα αξιοθέατά της, πέραν του Εθνικού Μουσείου, του Μνημείου των Αυστραλών Πεσόντων και της Εθνικής Πινακοθήκης, είναι λιγοστά και με πληθυσμό 345 χιλιάδων κατοίκων μοιάζει λίγο με πόλη-φάντασμα, ενώ και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της δεν προσθέτει κάτι ιδιαίτερο στην εικόνα της. Συν τοις άλλοις, οι παραλίες βρίσκονται αρκετά μακριά, οπότε δεν προσφέρεται για μπάνιο, σερφ και όλα αυτά με τα οποία έχουν συνδέσει οι περισσότεροι την Αυστραλία.

Πηγή: clickatlife


Ροή Ειδήσεων