IFmedia

ΝΔ: Ανέτρεψε τα προγνωστικά ο Μητσοτάκης – Απογοήτευση στο επιτελείο Τζιτζικώστα

Δευ 21 Δεκ 2015 11:46 503

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από έναν καλό προεκλογικό αγώνα διέψευσε τα προγνωστικά και πέρασε στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ, απέναντι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ αντίθετα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που είχε ξεκινήσει με καλύτερες προσδοκίες, τερμάτισε τρίτος.

«Σήμερα 400,000 πολίτες πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία», ανέφερε στην δήλωσή του ο κ.Μητσοτάκης, όταν είχε ξεκαθαρίσει η σειρά της εκλογής και πρόσθεσε: «Σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκαν με πολλές χιλιάδες νέους φίλους του κόμματος μας… Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή. Πολίτες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά στις ουρές και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Έστειλαν μήνυμα να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.  Να προχωρήσουμε σε Δημιουργική Ανανέωση.  Να γίνουμε το ταχύτερο αξιόπιστη κυβερνητική λύση».

Δίνοντας το στίγμα του ενόψει του δεύτερου γύρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα: «Οι πολίτες όμως έστειλαν ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κατάλαβε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τα ψέματα και την αναξιοπιστία του. Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί στις 10 Ιανουαρίου είναι μια άλλη εκλογή. Απευθύνομαι προσωπικά σε όλους τους 400,000 πολίτες που προσήλθατε σήμερα στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιόν τιμήσατε με την ψήφο σας. Σας καλώ στις 10 Ιανουαρίου να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία με δημιουργική ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία. Στις 11 Ιανουαρίου θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».

Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι γνωρίζουν τις δυσκολίες, θεωρούν ότι η δυναμική είναι πλέον μαζί του και γι” αυτό σε κάθε περίπτωση θα πάει στον δεύτερο γύρο, όπου αναμένει να κλείσει τελικά η διαφορά.

Τα ξημερώματα και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αποχώρησε από το εκλογικό του κέντρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει τέλος στην κατηφόρα που ζει η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα». Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρους που έστειλαν μήνυμα  ότι «η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ». Ακόλουθως συνεχάρει τον «Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη που μέσα από αυτό τον αγώνα βγάλαμε ενισχυμένη τη ΝΔ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πίστεψαν στην δύναμη της αλλαγής και έδωσαν την μάχη σε αντίξοες συνθήκες».

Από το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα θεωρούν ότι η αναμέτρηση κρίθηκε την τελευταία εβδομάδα της πριν την κάλπη όταν στο παιχνίδι μπήκε μέσω διαρροών του περιβάλλοντός του ο Κώστας Καραμανλής. Η παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ άλλαξε τους συσχετισμούς στην Βόρειο Ελλάδα που είναι το προπύργιο του  κ. Τζιτζικώστα. Το περιβάλλον του περιφερειάρχη θεωρεί ότι η ΝΔ με την μεγάλη συμμετοχή έδειξε ότι είναι ζωντανή και ότι παραμένει ένα καραμανλικό κόμμα. Παράλληλα θεωρούν ότι η έμμεση παρέμβαση Καραμανλή έδωσε την κατεύθυνση στη ΝΔ ως ένα κεντροδεξιό κόμμα που θα κινηθεί συναινετικά σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα. Η έμμεση απειλή της διάσπασης που διακινήθηκε από την καραμανλική πτέρυγα έπιασε τόπο καθώς επίσης και άδικη κατά την άποψή τους ταύτιση του κ. Τζιτζικώστα με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τζιτζικώστας δέχθηκε από την αρχή τα πυρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των καραμανλικών, κάτι που εν τέλει μετά και την έμμεση παρέμβαση Καραμανλή ενίσχυσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει ουδέτερη στάση και να μην παζαρέψει με κάποιο εκ των δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Από το περιβάλλον του εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση το φαβορί είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ότι αν μάλιστα λειτουργήσουν τα καραμανλικά και αντιμητσοτακικά χαρακτηριστικά της συντηρητικής πλειοψηφίας της ΝΔ τότε η μάχη έχει ήδη τελειώσει.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκανε δήλωση καθώς περιμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να φανεί εάν τελικά θα αγγίξει το διψήφιο ποσοστό. Το ερώτημα είναι ποιόν θα στηρίξει για τον δεύτερο γύρο ο κ. Γεωργιάδης με δεδομένο ότι είχε κάνει σημαία στον δικό του αγώνα την κάθετη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην τελευταία του ομιλία μάλιστα θεώρησε προσωπική του επιτυχία ότι είχε τραβήξει και τους άλλους τρεις υποψηφίους σε αντισυναινετική γραμμή. Δύσκολα πάντως θα στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος εκφράζει αφενός την ήπια κεντροδεξιά και αφετέρου την συναινετική αντιπολίτευση έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, με τον κ. Μητσοτάκη συμπίπτει στο μνημονιακό πλαίσιο, που εφάρμοσαν και οι δύο ασμένως όταν ήταν υπουργοί του κ. Σαμαρά.


Ροή Ειδήσεων