IFmedia

Σε στενωπό διαρκείας η κυβέρνηση έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Sun 06 Dec 2015 16:38 133

Μέτρα περίπου 5,7 δις προβλέπει για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα με 153 ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Σε σχέση με το 2015, προβλέπει 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.

Οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις λόγω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από φέτος.

Πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους.

Η "αναίμακτη" ψηφοφορία για την κυβέρνηση δεν σηματοδοτεί όμως και την ψήφιση των επόμενων νομοσχεδίων με την ίδια ευκολία.

Η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ την οποία επιθυμεί ο κ. Τσίπρας σημαίνει και επώδυνα μέτρα στην φορολογία και το ασφαλιστικό.

Αν και αρχικά η κυβέρνηση σχεδίαζε την ψήφιση του ασφαλιστικού πριν από τα Χριστούγεννα, μετατέθηκε για τον Ιανουάριο καθώς διαφαίνεται πως η συμφωνία για τις βασικές ρυθμίσεις του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σε συνδυασμό με άλλα προαπαιτούμενα και τις πιέσεις για την Σένγκεν, η κατάσταση δείχνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενωπό διαρκείας έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να καταλήξει η διαπραγμάτευση για τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να κατατεθούν ως νομοσχέδιο έως 17 του μήνα, ώστε να ψηφιστούν πριν τις γιορτές.

Ανάμεσα τους είναι θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων όπου εξακολουθούν να καταγράφονται διαφωνίες με τους θεσμούς.

cnn.gr


Ροή Ειδήσεων