IFmedia

Άγριο επεισόδιο Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ασφαλιστικό

Sat 28 Nov 2015 17:16 207

Η εξέλιξη ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη από την Παρασκευή. Οι αρχηγοί... των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την εξαίρεση του Βασίλη Λεβέντη, είχαν προαναγγείλει ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή του Συμβουλίου των αρχηγών είπε ότι προτείνει την σύσταση δύο διαφορετικών επιτροπών όπου θα μετέχου όλα τα κόμματα με έναν εκπρόσωπο: Μία επιτροπή για το ασφαλιστικό και μία για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι μέσω του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη είπαν «όχι» και απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια της συζήτησης η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους υπόλοιπους μετέχοντες στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν αρνητική.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε και με δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Φέρεται να πρότεινε κοινή ανακοίνωση με την οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπογράμμιζαν την κοινή βούλησή τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν και πάλι «όχι» αφού κατά πληροφορίες θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τους παγιδεύσει διότι έχει ήδη προσυμφωνήσει με τους δανειστές την μεταρρύθμιση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με επιδείνωση όσων ισχύουν σήμερα επί τα χείρω για όλους τους Έλληνες.

Τότε ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς στοιχεία με τις μειώσεις που επέφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2014. ««Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» είπε ο Αλ.Τσίπρας στους συνομιλητές του, σύμφωνα με όσα διαρρέουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Η έκρηξη του πρωθυπουργού αποτυπώνει ένα συγκρουσιακό κλίμα και υποδηλώνει ότι το ασφαλιστικό εξελίσσεται στο κομβικό θέμα που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και πάντως πυροδότησε και επισημοποίησε την ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.


Ροή Ειδήσεων