IFmedia

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Μη στέλνετε 1.500 πρόσφυγες την ημέρα...

Thu 03 Mar 2016 17:39 419

Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, τη Δευτέρα, προκειμένου να βρεθεί λύση για το προσφυγικό...


Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Η συνομιλία που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου

Tσίπρας: Δεν μπορώ όταν περνούν 1.500 πρόσφυγες την ημέρα να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.
Nταβούτογλου: Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος. Μην ανησυχείς, θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.


Γαλλικό Πρακτορείο: Αγριο παζάρι στις Βρυξέλλες από την Αγκυρα

Μπορεί ο Νταβούτογλου να διαβεβαιώνει τον Ελληνα πρωθυπουργό πως τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό η Τουρκία θα συμβάλει στο να βρεθεί λύση, ωστόσο η Αγκυρα θα ζητήσει πολλά ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική πλευρά αναμένεται να επιδοθεί σε ένα άγριο παζάρι. Μάλιστα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση «δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά» στο προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η συνάντηση «πρέπει να αφορά και τις σχέσεις» της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Δεν θέλουμε η Σύνοδος Κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ» δήλωσε ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Εκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Σύνοδος πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους Τούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα» ανέφερε.


Ροή Ειδήσεων