IFmedia

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Τρι 05 Απρ 2016 21:34 447

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση πιλοτικής εκδίκασης προσφυγής κατά του ΟΑΕΕ, για τη δυνατότητα των ασφαλισμένων να υπολογίζονται οι εισφορές τους ως ποσοστό επί των πραγματικών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, με την αίτηση ζητείται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος σιωπά, ότι κάθε ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ μπορεί να επιλέξει :

Να εκκαθαριστεί η εισφορά ύψους 20%, που προβλέπεται στο άρθρο 5 του Καταστατικού του ΟΑΕΕ, επί των πραγματικών αποδοχών του και όχι επί της εκάστοτε ασφαλιστικής κλάσης, και
Να εκκαθαριστεί η εισφορά ύψους 7,65% που προβλέπεται στα άρθρα 22 παρ. 3 και 35 παρ. 1 του ν. 2084/1992, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ, επί των πραγματικών αποδοχών του και όχι επί της εκάστοτε ασφαλιστικής κλάσης,


Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το σύνολο των ασφαλισμένων, όσο και από τον πολιτικό κόσμο, καθώς το αίτημα των ασφαλισμένων επί της ουσίας, αποτελεί την κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό και η οποία ήδη αποτελεί νόμο επί της αρχής, σύμφωνα με τον οποίο είναι διεθνής υποχρέωση οι εισφορές να συνδεθούν με τα πραγματικά εισοδήματα (νόμος 4336/2015).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδίκαση και ενδεχόμενη δικαίωση του αίτηματος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι εισφορές να υπολογίζονται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, θα δώσει λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούσε ο υπολογισμός των εισφορών επί τεκμαρτών εισοδημάτων :

 

-θα μειώσει σημαντικά τις οφειλές των ασφαλισμένων καθιστώντας αυτές εισπράξιμες στην πλειοψηφία τους

-θα βελτιώσει την δεινή οικονομική θέση του ΟΑΕΕ, αυξάνοντας την εισπραξιμότητα
-θα δώσει ανάσα στην πλειοψηφία όσων αγωνιούν για τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης – μέσω ΚΕΑΟ – αποτρέποντας οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα

-θα δώσει τη δυνατότητα επανένταξης στο ασφαλιστικό σύστημα πολλών χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και θα αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας της ασφαλιστικής τους συνείδησης

-θα δώσει τη δυνατότητα στην πλειοψηφία από το ένα εκαττομύριο ανασφάλιστων που αυτή τη στιγμή στερούνται πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, να επανενταχθούν στο σύστημα υγείας.


Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε με τη νομική υποστήριξη της Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας και τη συμβολική οικονομική υποστήριξη της κίνησης ΣυνΠράΤΤω, στην οποία συμμετέχουν ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα.

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές :

Ο Προσφεύγων είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δραστηριοποιείται ως ασφαλιστής, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει δυνατότητα φοροδιαφυγής.

Η Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας έχει ένα σημαντικό ιστορικό δράσεων κοινωνικού και νομικού ακτιβισμού, τις οποίες χρηματοδοτούν οι συνδρομές των μελών της, με γνωστότερες :

Την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπόθεση πολύτεκνου φορολογούμενου ο οποίος ζητά εξατομικευμένο αφορολόγητο, ικανό να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση της πολυμελούς οικογένειάς του, υπόθεση για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης – σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Την πρώτη νίκη κατά της SIEMENS και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα – σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Η κίνηση ΣυνΠράΤΤω, είναι το αποτέλεσμα αυθόρμητης συνεργασίας απλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από διάφορα μέρης της Ελλάδος, οι οποίοι αποφάσισαν να συμπράξουν με κοινό τους σκοπό να διεκδικήσουν μέσω της νομικής οδού τα δίκαια αιτήματά τους, ενώπιον των ελληνικών ή κι εάν απαιτηθεί των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Όσοι ασφαλισμένοι θα ήθελαν να συμμετέχουν και να συνδράμουν στον παραπάνω στόχο μπορούν να επικοινωνούν με το email : [email protected]

Συντονιστής της κίνησης : Γιάννης Μανιάτης

 


Ροή Ειδήσεων