IFmedia

Εγκλωβισμένες με ανοιχτές τράπεζες οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls

Tue 21 Jul 2015 09:44 51

Οι τράπεζες άνοιξαν, τουλάχιστον οι πόρτες τους, όμως οι επιχειρήσεις παραμένουν εγκλωβισμένες καθώς δεν ικανοποιήθηκαν βασικά αιτήματα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στα capital controls.

Τα προβλήματα είναι πολλά και ξεκινούν από τις επιταγές, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου ακόμη και κατά 80% εντείνουν τα καθημερινά προβλήματα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα αν και αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε κάνει λόγο για ρευστοποίηση του 80% των εμβασμάτων από το εξωτερικό αυτό δεν προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλαδή αν μια επιχείρηση κάνει εξαγωγή και δεχθεί ένα μεγάλο ποσό στον λογαριασμό της από το εξωτερικό δεν μπορεί να το ρευστοποιήσει, έτσι ώστε να καλύψει ανάγκες της, όπως για παράδειγμα τα μεταφορικά, που σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούνται πλέον μετρητά...

Την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες αιτήματα πληρωμών στο εξωτερικό στην Επιτροπή, αλλά αυτά δεν ικανοποιούνται για να μην φεύγει η μετρημένη με το σταγονόμετρο ρευστότητα εκτός Ελλάδας.

Οπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μετά την επιβολή περιορισμών ο τζίρος των επιχειρήσεων καταγράφει πτώση 30%-80%, ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν να λυθούν διάφορα ζητήματα όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν πλέον λήξει. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή προς το υουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30 /6 έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά. Ο κ. Μίχαλος τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, χιλιάδες containers με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητεί να ιεραρχηθούν κάποιες προτεραιότητες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα η λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος σε επιστολή του προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Διαβαθμίζοντας, λοιπόν, τις προτεραιότητες, σας καλούμε για άμεση επαναφορά στην κανονικότητα της λειτουργίας των επιχειρηματικών συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, είτε εξαγωγικού προσανατολισμού, είτε εισαγωγικές, κινδυνεύουν με αθέτηση συμφωνιών ή ακόμη και με παύση λειτουργίας τους, γεγονός που εκτός της οικονομικής καταστροφής, θα προκαλέσει και νέα έκρηξη της ανεργίας».


Ροή Ειδήσεων