IFmedia

Τι σχεδιάζει να πράξει με ΦΠΑ και αφορολόγητο η κυβέρνηση

Πεμ 26 Μάρ 2015 09:09 112

Την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την ώρα που οι προετοιμασίες για τη λίστα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα είναι πυρετώδεις.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία δεν θεωρούνται βασικά διαβίωσης και τα οποία αναμένεται να στοχεύσουν κυρίως στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα.

Η αύξηση αυτή αναμένεται παράλληλα να συνοδευτεί από υψηλό αφορολόγητο που μπορεί να φτάνει και τις 15.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να εξαιρέσουν της φορολογίας τα χαμηλότερα εισοδήματα, μέτρο που θα αφορά σχεδόν δύο στα τρία νοικοκυριά. Η ελληνική πλευρά για να ενισχύσει την προοπτική αυτού του μέτρου αναμένεται να τονίσει ότι πρόκειται για δεξαμενές φορολογουμένων, οι οποίες στις πλείστες των περιπτώσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ούτως ή άλλως, με το "μάρμαρο" να εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Το κενό αυτό που δημιουργείται το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να "μπαλώσει" με επιμέρους αυξήσεις στο ΦΠΑ σε "μη βασικά" αγαθά. Ωστόσο, δεδομένου ότι εάν δεν υπάρξουν αυξήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων εντάσσονται στα βασικά, η συγκέντρωση του ισοδύναμου ποσού καθίσταται πολύ δύσκολη.

Παρά... πόδας είναι και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών εν πρώτοις σε ποτά και ενδεχομένως και σε τσιγάρα, ενώ έχει ήδη διατυπωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά που συγκεντρώνουν στρατιές ακριβού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Οι όποιες αυξήσεις αποφασιστούν εν τέλει αναμένεται να συνοδευτούν από εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά που θα σιγουρέψουν την ορθή εφαρμογή τους.

Επιπλέον εξετάζεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα ανώτερα και εν μέρει τα μεσαία εισοδήματα, με το ποσοστό να φτάνει μέχρι και το 50%, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου κατ' αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα από την αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ.


Ροή Ειδήσεων