IFmedia

Πόσο απαραίτητα είναι τελικά τα τρία μεγάλα γεύματα της ημέρας;

Σαβ 14 Μάρ 2015 09:28 606

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κατανάλωση των τριών βασικών γευμάτων -του πρωινού, του μεσημεριανού και του βραδινού- είναι απαραίτητη για ένα υγιή οργανισμό.

Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα τρία μεγάλα γεύματα της ημέρας είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, αναφέρει μια νέα ανατρεπτική μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παράκαμψη των γευμάτων ή η νηστεία θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για την υγεία και το σώμα μας.

Η Ιστορικός Αμπιγκέιλ Κάρολ, ισχυρίστηκε στο νέο της βιβλίο «Three Squares: The Invention of the American Meal», πως τα λεγόμενα ως τρία βασικά γεύματα είναι πολιτισμική επιβολή των Ευρωπαίων στους Αμερικανούς ιθαγενείς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ιστορικό, το πρωινό που θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαφημιστικές εκστρατείες εταιρειών για δημητριακά και χυμούς φρούτων,υποστήριξε. Μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Bath έδειξε εκείνοι που έτρωγαν πρωινό «έκαιγαν» μεν περισσότερες θερμίδες από ό, τι εκείνοι που το παρέλειπαν, αλλά «έκαιγαν» τις επιπλέον θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα, που σημαίνει ότι η καθαρή κατανάλωση θερμίδων ήταν ακριβώς η ίδια.

Παρόμοια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι το πρωινό φαγητό δεν είχε κανένα όφελος σε όσους έκαναν δίαιτα και προσπαθούσαν να χάσουν βάρος.

Νέα έρευνα δείχνει ότι νηστεία θα μπορούσε πραγματικά να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Οι υπέρμαχοι της διατροφής που περιλαμβάνει την πρόσληψη μόλις 500 θερμίδων για δύο ημέρες ανά εβδομάδα τονίζουν πως η άρνηση του σώματος να λάβει την τροφή του οδηγεί σε απώλεια βάρους, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ομοίως, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι η νηστεία για δύο έως τέσσερις ημέρες κάθε έξι μήνες αναγκάζει το σώμα να βρεθεί σε κατάσταση επιβίωσης, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα του λίπους και των σακχάρων. Αυτό προκαλεί την αναγέννηση του ανοσοποιητικού συστήματος , παρέχοντας καλύτερη προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.  


Ροή Ειδήσεων