IFmedia

Απέχουμε μόλις τρία λεπτά από το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Παρ 03 Ιούλ 2015 12:36 1627

ο συμβολικό «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε δυο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα την εβδομάδα που πέρασε και αυτή τη φορά ο πυρηνικός πόλεμος ήταν μόνο ένα μέρος της αιτίας.

Η αποτυχία της ανθρωπότητας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγεί στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων στον πλανήτη, ώθησε το Bulletin of the Atomic Scientists (Ενημερωτικό Δελτίο Πυρηνικών Επιστημόνων) να ρυθμίσει το συμβολικό του ρολόι στα τρία λεπτά από τα μεσάνυχτα – την πλησιέστερη ρύθμιση από την εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο ζενίθ του.

«Οι ηγέτες παγκοσμίως απέτυχαν να πάρουν μέτρα με την ταχύτητα ή στην κλίμακα που απαιτούνταν για να προστατευθούν οι πολίτες από πιθανή καταστροφή» είπε η Kenette Benedict, η εκδότρια της επιθεώρησης. Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική, αλλά οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα «σύντομα-πολύ σύντομα» για να αποτρέψουν την καταστροφή.

«Εν ολίγοις, απίστευτες κυβερνητικές αποτυχίες έχουν θέσει σε κίνδυνο τον πολιτισμό σε παγκόσμια κλίμακα» είπε η Benedict. Το Bulletin δημιούργησε το ρολόι το 1947 ως ένα τρόπο υπογράμμισης των κινδύνων της πυρηνικής εποχής. Άρχισε να παραγοντοποιεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής «ως μια τρομερή πρόκληση για την ανθρωπότητα» το 2007.

Τα μέλη του ΟΗΕ αναμένεται να συγκεντρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών, με την ελπίδα να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή στους δυο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο διεθνής οργανισμός κάλεσε τις χώρες να αρχίσουν να υποβάλλουν τα σχέδιά τους αυτή την εβδομάδα μέσω μιας νέας ιστοσελίδας. Τα εν λόγω σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα για τον περιορισμό της παραγωγής άνθρακα σε «σαφής και ξεκάθαρα έγγραφα».

Ο Richard Somerville, μέλος του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin, είπε ότι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι «εντελώς ανεπαρκή» για να αποτρέψουν την καταστροφή.

«Εκτός κι αν γίνουν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος του αιώνα οι χώρες θα έχουν εκπέμψει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου ώστε να μεταμορφώσουν βαθιά το κλίμα της Γης» είπε. «Η προκύπτουσα κλιματική αλλαγή θα βλάψει εκατομμύρια ανθρώπους και θα απειλήσει πολλά βασικά οικολογικά συστήματα στα οποία στηρίζεται ο πολιτισμός».

Οι επιστήμονες λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε πιο όξινους ωκεανούς και πιο έντονες καταιγίδες και ξηρασίες, με συνέπειες που αναμένεται να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φτωχούς του κόσμου. Προηγούμενες συνομιλίες για το κλίμα παρέλυσαν από τις διαφωνίες μεταξύ της βιομηχανοποιημένης Δύσης και των ταχύτατα αναπτυσσόμενων χωρών όπως είναι η Ινδία και η Κίνα, που κατασκευάζουν ταχέως νέες εργοστασιακές μονάδες οι οποίες λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Οι δυο μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, η Κίνα και οι ΗΠΑ, έφθασαν σε μια συμφωνία-ορόσημο για την μείωση της παραγωγής άνθρακα τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά στις ΗΠΑ εκείνοι που αντιτίθενται με τη μείωση των εκπομπών συνεχίζουν να επιμένουν ότι η επιστήμη είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση, παρά τις δεκαετίες διαφαινόμενης τάσης αύξησης της θερμοκρασίας.

Αν και πολλοί υποστηρικτές της λήψης σκληρών μέτρων για το κλίμα έχουν κάνει έκκληση για την αντικατάσταση των σταθμών υψηλής έντασης άνθρακα σε περισσότερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, η κατασκευή περισσότερων αντιδραστήρων ελλοχεύει την εξάπλωση της τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί μια πυρηνική βόμβα, είπε η Benedict.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναπτύξει συντονισμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η πυρηνική ενέργεια, όσο αφορά στο κόστος, την ασφάλεια, τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και τον κίνδυνο της εξάπλωσης της» είπε.

Στο μεταξύ, περίπου 16.300 πυρηνικά όπλα παραμένουν παγκοσμίως σε αποθήκες και η μεταψυχροπολεμική διαδικασία του αφοπλισμού των εν λόγω οπλοστασίων «έχει σταματήσει» είπε η Benedict. Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, από το 1991, έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των αποκαλούμενων πυρηνικών δυνάμεων και οι μεγαλύτερες εξ αυτών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναβαθμίζουν τις εναπομείνασες πυρηνικές κεφαλές.

Στο παρελθόν, το ρολόι είχε ρυθμιστεί ακόμα δυο φορές στα τρία λεπτά από τα μεσάνυχτα: το 1949, όταν η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές της και το 1984, όταν ο διάλογος μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας σχεδόν σταμάτησε.

Ακόμα πιο κοντά είχε ρυθμιστεί το 1953, όταν η ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία οδήγησε την επιθεώρηση να μετακινήσει τους δείχτες του ρολογιού στα δύο λεπτά από τα μεσάνυχτα. Το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τις υπερδυνάμεις να βγαίνουν από δεκαετίες σε κατάσταση συναγερμού, το ρολόι γύρισε πίσω και ρυθμίστηκε στα 17 λεπτά από τα μεσάνυχτα.


Ροή Ειδήσεων