IFmedia

Από πωλητής στο ebay, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας

Sat 13 Sep 2014 11:51 899

Πώς ένας απλός χρήστης αξιοποίησε τις δυνατότητες του μέσου και του community για να «τρέχει» μια τεράστια επιχείρηση, χωρίς να βγει από το σπίτι…

Η έλευση του ebay δεν έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε εκατομμύρια χρήστες να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα τους παλιά πράγματα, αλλά και την ευκαιρία σε αμέτρητους άλλους να γίνουν επιχειρηματίες πουλώντας μέσω της πλατφόρμας τα προϊόντα τους.

Ανάμεσά τους ο OJ Whatley που ξεκίνησε το 2.000 να πουλά μέσω το ebay ρολόγια που είχε ο ίδιος αποκτήσει -ή μεσολαβούσε εκπροσωπώντας άλλους πωλητές- και έφτασε σήμερα να είναι ιδιοκτήτης και CEO της εταιρείας WatchUWant  με τζίρο 20 εκατ. δολάρια.

Η ευκαιρία τού δόθηκε όταν ανακάλυψε πως οι συλλέκτες των ρολογιών Rolex είχαν στραφεί στα Panerai, λόγω μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, που επέτρεπε στη δεύτερη να βάζει το λογότυπό της σε ρολόγια που είχε κατασκευάσει η πρώτη.

Όταν όλα τα συλλεκτικά Rolex έγιναν δυσεύρετα, τα Panerai έγιναν το νέο αντικείμενο του πόθου. Κομμάτια που το 1998 πωλούνταν $5.000, έφτασαν να πωλούνται από $150.000 έως 250.000 λόγω της μανίας των συλλεκτών.

Έτσι, αγοράζοντας ρολόγια στα 1.500 δολάρια μπορούσε να τα πουλήσει λίγο αργότερα με 500 ή και 800 δολάρια κέρδος. Το 2000 πούλησε 25 ρολόγια μέσω του ebay και επένδυσε τα όλα τα κέρδη σε νέες αγορές ρολογιών επαναλαμβάνοντας τον κύκλο. Χρηματοδότης του ήταν η πιστωτική του κάρτα. Το 2001 πούλησε άλλα 25 ρολόγια με μέσο όρο τιμής τα $2.500 έκαστο. Το 2002 πούλησε 37.

Έβρισκε τα ρολόγια σε εξειδικευμένα φόρουμ και από αγγελίες. Πωλητές ήταν κάτοχοι που δεν ήθελαν πια το ρολόι ή χρειάζονταν τα χρήματα για να αγοράσουν κάτι ακριβότερο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Whatley εφάρμοσε μια εκδοχή της πανάρχαιας μεθόδου του αρμπιτράζ: αγόραζε και πουλούσε ταυτόχρονα σε δύο αγορές όπου οι τιμές ήταν διαφορετικές. Χαμηλότερες στα φόρουμ και υψηλότερες στους συλλέκτες. Και με μηδενικό ρίσκο.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ήταν πως ο ίδιος είναι ενθουσιώδης χομπίστας των ρολογιών από νεαρή ηλικία. Έγινε γνωστός στην κοινότητα των χομπιστών και δημιούργησε συνεργασίες. Του είχαν εμπιστοσύνη να αναλάβει την πώληση ενός ρολογιού 100.000 δολαρίων και να πάρει ένα ποσοστό.

Από το 2003 άρχισε να πουλά και άλλες μάρκες εκτός της Panerai. Χάρη στο δίκτυό του, την εμπιστοσύνη των συλλεκτών και τη γνώση της αγοράς και του τρόπου που λειτουργεί το Internet (ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή η πλειονότητα του κόσμου δεν γνώριζε πώς να το αξιοποιεί πλήρως) έφτασε το 2006 να κάνει τζίρο 6 εκατ. δολαρίων χωρίς να το έχει κουνήσει από το σπίτι του. Εργαζόταν απολύτως μόνος του από έναν υπολογιστή.

Όταν το 2007 το ebay του απαγόρευσε να πωλεί μέσω της πλατφόρμας του, ο Whatley αποφάσισε να φτιάξει το δικό του site. Αν και το κατάστημά του στο ebay αποκαταστάθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει, το νέο site άνοιξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει φυσικό showroom, απασχολεί πια 20 υπαλλήλους και αναμένει έσοδα 20 εκατ. δολαρίων το 2014.


Ροή Ειδήσεων