IFmedia

Όλοι περιμένουν τον Καραμανλή

Παρ 30 Ιαν 2015 10:12 81

Επίδοξοι διάδοχοι αναμένουν ένα νεύμα του πρώην προέδρου της Ν.Δ ή μία κίνηση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η φράση του Αντώνη Σαμαρά στο ξεκίνημα της εισήγησης του χθες στην εκτελεστική γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας: «η παράταξή μας κατάφερε να μείνει ουσιαστικά αλώβητη. Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης, ακόμα κι όταν υπό κανονικές συνθήκες είχε διαθέσιμα χρήματα να μοιράζει σε παροχές», ήταν μία έμμεση αιχμή κατά του Κώστα Καραμανλή.

Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ, στην προσπάθεια να υποβαθμίσει την έκταση της ήττας και ενώ η δυσαρέσκεια στο γαλάζιο παρασκήνιο εναντίον του όλο και φουντώνει, συνέκρινε με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής με αυτό του 2009, όταν ο κ.Καραμανλής είχε χάσει από το Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Καραμανλής βέβαια είχε το ίδιο βράδυ αναλάβει την ευθύνη της ήττας και παραιτήθηκε, ενώ λόγω της εσωκομματικής ισχύος του πολλοί τον συμβούλευαν να παραμείνει. Το γεγονός ότι παρά την ήττα του 2009 παραμένει το δημοφιλέστερο στέλεχος της Ν.Δ και ο πλέον καθοριστικός εσωκομματικός παράγοντας, φαίνεται ότι αγχώνει τον κ.Σαμαρά, που προεκλογικά είχε πιέσει για τη στήριξη Καραμανλή όπως και πριν τις ευρωεκλογές αλλά και πριν τις εκλογές του 2012.

Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ άλλωστε γνωρίζει ότι ειδικά μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής στελέχη όλων των γαλάζιων τάσεων επισκέφθηκαν το γραφείο του κ.Καραμανλή -όπου σήμερα το πρωί θα βρεθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη- αλλά και πως με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος διάδοχος, οι επίδοξοι επίγονοι αναμένουν ένα νεύμα από τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ ή μία κίνηση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις μελλοντικές προθέσεις του.

Οι αιχμές του κ.Σαμαρά προκάλεσαν σαφώς ενόχληση στους καραμανλικούς, η πλειοψηφία των οποίων πνέει μένεα κατά του νυν προέδρου της Ν.Δ- όχι όμως δημοσίως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος χθες σχολίασε σκωπτικά μέσω twitter: «Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποιός είχε πει την αυτάρεσκη φράση “Εγώ απ’ αυτόν δεν χάνω!”. Αλλά δεν τα καταφέρνω…». Αναφορά που προφανέστατα είχε να κάνει με παλαιότερα δημοσιεύματα, τα οποία παρουσίαζαν υποτιθέμενο σχετικό ιδιωτικό διάλογο μεταξύ του κ.Σαμαρά και συνεργατών του όσον αφορούσε στην αντιπαράθεση με το σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο καραμανλικό στρατόπεδο τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει αντιδράσεις και η πληροφορία ότι η ηγεσία της Ν.Δ αρχικά σχεδίαζε να επιλέξει την αποχή σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εφόσον ο Σταύρος Δήμας δε δεχόταν να είναι υποψηφιος προτεινόμενος μόνο από τη Ν.Δ. Το κλίμα αυτό φέρεται να μετέφερε στον κ.Σαμαρά κατά τη προχθεσινή τους συνάντηση στη Συγγρού και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Φέρεται ειδικότερα να τον προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον 20 με 30 βουλευτές από τους 76 που διαθέτει πλέον η Ν.Δ απειλούσαν να ψηφίσουν τον κ.Αβραμόπουλο κόντρα στην κομματική γραμμή, με το ερώτημα- απειλή “Θα μας διαγράψεις όλους;” Τα μηνύματα αυτά είχε όμως ήδη λάβει ο κ.Σαμαράς και ανακοίνωσε έτσι στον κ.Μεϊμαράκη ότι θα στηρίξει τον Επίτροπο για την Προεδρία.

Κομματικές πηγές δεν επιβεβαίωναν ούτε όμως διέψευδαν ότι υπήρξε και επικοινωνία του κ.Σαμαρά με τον κ.Αβραμόπουλο, σημείωναν ωστόσο με διπλωματικό τρόπο ότι πλέον θεσμικά η πρωτοβουλία των κινήσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανηκει στο νέο πρωθυπουργό.

Πηγή: news247.gr


Ροή Ειδήσεων