IFmedia

Επίσκεψη του Επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχαήλ Κόκκινου στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Fri 24 Apr 2015 17:28 31

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δέχθηκε σήμερα(χθες), 23 Απριλίου 2015, την επίσκεψη του  νέου επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Γενικού Διευθυντού κ. Μιχαήλ Ε. Κόκκινου, τον οποίο συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Πέσβης κ. Γιώργος Ηλιόπουλος.
-Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κ. Κόκκινος, παρέστη στην Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Μανχάταν, στην οποία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα της Ελλάδος και της Ελληνομαερικανικής Ομογένειας.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο κ. Κόκκινος και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στις δηλώσεις τους μεταξύ άλλων είπαν τα εξής:

Γενικός Διευθυντής ΓΓΑΕ κ. Μιχαήλ Κόκκινος: Κατ’ αρχάς είναι μεγάλη μου τιμή και μια συγκινητική στιγμή για μένα να είμαι εδώ με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, έναν άνθρωπο σοφό, που η πατρίδα χρωστάει πάρα πολλά, έναν άνθρωπο τον οποίο έχω την τιμή να γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια...

Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την εκπαίδευση. Γι’ όλα αυτά τα θέματα τα οποία η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με τον Υπουργό μας τον κ. Νίκο Κοτζιά ετοιμάζει. Συζητήσαμε λεπτομερώς τα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα. Είχα την υποχρέωση να τον ευχαριστήσω για την δουλειά που η Αρχιεπισκοπή κάνει και έχει κρατήσει όλα αυτά χρόνια αυτό που λέμε πατρίδα και Ελληνισμό μέσα στις καρδιές των Ελλήνων. [Έχει συμβάλει] στη διαφορετικότητα της πολιτικής αυτής εδώ της χώρας που αντανακλά παγκοσμίως, κι έχει δημιουργήσει αυτό το θαύμα της ανάπτυξης εδώ στην Αμερική σε αντίθεση με ευρωπαϊκά λάθη που ακόμα δεν έχουν καταλάβει στην Ευρώπη... Ευελπιστούμε ότι θα το καταλάβουν γρήγορα και θα πάρει και η Ευρώπη σιγά-σιγά τον δρόμο της ανάπτυξης μέσα από την ελληνικότητα αυτού του τρόπου σκέψης, την ελληνικότητα της αλληλεγγύης, της βοήθειας προς το συνάνθρωπο και όλες τι σταθερές αξίες του Ελληνισμού τις οποίες η Αρχιεπισκοπή προωθεί και περνάει μέσα από την εκπαίδευση, μέσα από τις ενορίες προς τον Ελληνισμό και μέσα από τον Ελληνισμό στα ανώτατα κλιμάκια αυτής εδώ της χώρας. Γενικότερα προετοιμάσαμε και την συνάντηση και συζήτηση που θα έχει αύριο ο Σεβασμιώτατος με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Νίκο Κοτζιά για τα πιο μεγάλα και κεντρικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μια συζήτηση που θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα γιατί και οι δύο είναι γνώστες των πατριωτικών θεμάτων.

Θέλω για μια ακόμη φορά Σεβασμιώτατε, να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε για τις συμβουλές που μου δώσατε και πραγματικά σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν. Να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την βοήθεια που θα μας δώσετε για να πάμε ένα βήμα μπροστά και να έρθουμε πιο κοντά εμείς στους Έλληνες της διασποράς, διότι είναι υποχρέωση της πατρίδας να έρθει πιο κοντά στους απόδημους Έλληνες, και σας το υπόσχομαι.

Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος: Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα πολύ καλά σας λόγια. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολύ ουσιαστική και πολύ ρεαλιστική επικοινωνία, δεν λέω απλώς συζήτηση, γιατί πέραν της συζητήσεως είναι η επικοινωνία των ανθρώπων η οποία είναι πολύ πιο ουσιαστική μερικές φορές από αυτά που ακούγονται.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Κόκκινο, ήταν τιμή ότι ήρθε σήμερα μαζί μας. Είναι ωραίο ότι η συνάντηση γίνεται την ημέρα ου Αγίου Γεωργίου, ενός μεγαλομάρτυρος και η Ορθοδοξία είναι μαθημένη από μεγαλομάρτυρες, οι οποίοι είναι πρόσωπα προσφοράς και πρόσωπα θυσίας. Έχουμε αυτό το πνεύμα στο οποίο κινούμεθα λόγω Ελληνισμού και λόγω Ορθοδοξίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, πάρα πολύ εύγλωττα και με πολύ ακρίβεια, είχαμε μια συζήτηση επί θεμάτων τα οποία είναι αμφίπλευρα, δηλαδή της εδώ πλευράς και της εκεί πλευράς του Ατλαντικού. Έχουν σχέση με το κέντρο, την Ελλάδα, και με την Ομογένεια. Πάντα τα θέματά μας είναι αμφίπλευρα και αμφίδρομα.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της συζητήσεώς μας ήταν ο τονισμός της ανάγκης που απορρέει από την ιστορία μας ως Ελλήνων και ως Ορθοδόξων. Πέραν των καθαρά τεχνοκρατικών προσεγγίσεων υπάρχει και η προσέγγιση με το στοιχείο και την προτεραιότητα που λέγεται άνθρωπος. Δεν είναι συζητήσεις για ρομπότ αλλά συζητήσεις θεμάτων που αφορούν ανθρώπους. Είναι άλλη η συζήτηση για το πως θα αναπτύξετε το τελειότερο ρομπότ και άλλη η συζήτηση πως θα λύσετε οικονομικά θέματα που έχουν σχέση με ανθρώπους. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Κόκκινο γι’ αυτό το στοιχείο το οποίο το έδωσε εν αφθονία.

Του ευχόμεθα να έχει πολύ επιτυχία στις πολλές και ποικίλες συναντήσεις του, τις υπόλοιπες ημέρες που θα είναι εδώ. Του ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.


Ροή Ειδήσεων