IFmedia

Εφορία: Κατασχέσεις καταθέσεων με το πάτημα ενός κουμπιού

Κυρ 06 Δεκ 2015 16:31 537

Αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ προς την εφορία

Την αυτοματοποίηση της διαδικασίας δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου θα προβλέπει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4336/2015.

Η σχετική απόφαση θα προβλέπει ότι εφόσον οι οφειλές του φορολογουμένου υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ τότε οι όποιες καταθέσεις του θα δεσμεύονται αυτομάτως.

Σύμφωνα μη την Καθημερινή η διαδικασία θα έχει ως εξής: Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τους ΑΦΜ των οφειλετών που θα χρωστούν πάνω από 70.000 ευρώ (το ποσό στο μέλλον μπορεί να διαφοροποιηθεί).

Οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία και θα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Αν και για τα ποσά που θα ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ θα ισχύει η αυτόματη δέσμευση λογαριασμών, για τα μικρότερα ποσά, θα υπάρχει η διευρυμένη δυνατότητα κατάσχεσης μισθών, συντάξεων και καταθέσεων.

Βάσει του νόμου προστατευμένο είναι μόνο το ποσό του μισθού ή της σύνταξης μέχρι το όριο των 1.250 ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει δηλώσει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet τον έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό που θέλει να προστατέψει.

Πάντως προβληματισμός υπάρχει για το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της δέσμευσης λογαριασμών , η μια τράπεζα δεν θα γνωρίζει τι έχει πράξει η άλλη. Έτσι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση που ο οφειλέτης μπορεί να βρεθεί με παγωμένους όλους τους λογαριασμούς του, εκτός βεβαίως από αυτόν που τυγχάνει ειδικής προστασίας.

 

cnn.gr


Ροή Ειδήσεων