IFmedia

Ο Τσακαλώτος έβγαλε πρόεδρο του Eurogroup τον Ντάισελμπλουμ!

Wed 15 Jul 2015 20:39 94

Μία κρίσιμη ψήφος ήταν αυτή που έδωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ μία δεύτερη θητεία στο “τιμόνι” του Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν διχασμένοι στην ψηφοφορία της Δευτέρας: Σύμφωνα με πληροφορίες από την ισπανική κυβέρνηση που επικαλείται η εφημερίδα Republica, ο Ντάισελμπλουμ απέσπασε 10 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, απέσπασε 9 ψήφους.

Ποιος όμως έδωσε αυτήν την κρίσιμη δέκατη ψήφο στον Γερούν Ντάισελμπλουμ; Σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα, ήταν ο... Ευκλείδης Τσακαλώτος!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι χωρών όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες (όπως η Γαλλία και η Ιταλία) υποστήριξαν τον Ντάισελμπλουμ, ενώ οι χώρες όπου κυριαρχεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (όπως η Γερμανία) υποστήριξαν τον Ντε Γκίντος. Σκορ; 9-9. Μόνο στην Ελλάδα κυβερνά ένα κόμμα που δεν ανήκει ούτε στους Σοσιαλδημοκράτες, ούτε στο Λαϊκό Κόμμα, και άρα η κρίσιμη ψήφος ήταν αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επιλογή ήταν δύσκολη: ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα στον Ντάισελμπλουμ, έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης και υποστηρικτή των πολιτικών λιτότητας, και στον συντηρητικό Ντε Γκίντος, ο οποίος μάλιστα γνωρίζοντας πόσο κρίσιμη ήταν η ελληνική ψήφος, το τελευταίο διάστημα είχε χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ντε Γκίντος υπολόγιζε στη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως αυτός έκανε την τελευταία στιγμή την έκπληξη: Προτίμησε να ψηφίσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρίζοντάς του μία δεύτερη θητεία...


Ροή Ειδήσεων