IFmedia

Η ανθυγιεινή διατροφή βλάπτει τα γονίδια

Σαβ 08 Νοέ 2014 13:08 344

Η ζημία που προκαλείται από την ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να διαρκέσει μια ζωή - ακόμα και μετά την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα γεμάτα λίπος, ζάχαρη και αλάτι αλλάζουν τον τρόπο που τα γονίδια λειτουργούν .

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση. Η μία ομάδα τρεφόταν επί μήνες φυσιολογικά, ενώ η άλλη με πολλά λιπαρά και χοληστερόλη. Οι ερευνητές πήραν δείγματα μυελού των οστών από τις δύο ομάδες και τα μεταμόσχευσαν σε άλλα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν αποκλειστικώς υγιεινά και επιπλέον δεν διέθεταν δικό τους μυελό των οστών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αρκετούς μήνες αργότερα τα ποντίκια-δέκτες των μοσχευμάτων εξακολουθούσαν να έχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στα ποσοστά αθηροσκλήρωσης, αναλόγως με το αν ο μυελός των οστών τους προερχόταν από ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά ή ανθυγιεινά.

Όπως εξήγησαν, τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή ακόμα και μετά την μεταμόσχευση, ήταν πιο επιρρεπή στη σκλήρυνση των αρτηριών, επειδή η λειτουργία των γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα, είχαν μεταβληθεί σε μια διαδικασία γνωστή ως «επιγενετική», δηλαδή υπήρχαν αλλαγές στο τρόπο έκφρασης πολλών γονιδίων.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της διατροφής που προκαλεί αλλαγές στο επιγονιδίωμα και ενθαρρύνει την περαιτέρω έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ των διατροφικών προτύπων, της μεθυλίωσης του DNA και της ασθένειας» ,δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρκ φαν Κάμπεν.

news.gr


Ροή Ειδήσεων